X Inloggen

 

Voor de ouders

Welkom op SpangaS.nl. Deze pagina is speciaal bedoeld voor iedere ouder die meer informatie wil over de site die hoort bij het televisieprogramma SpangaS van de KRO-NCRV. Wij hebben geprobeerd om u aan de hand van onderstaande veelgestelde vragen en de bijpassende antwoorden alle benodigde informatie te verstrekken. Mocht u desondanks nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen via spangas@kro-ncrv.nl. 

Makers SpangaS doen onderzoek naar waardering (tv en online)

We doen continue onderzoek naar hoe wij SpangaS (tv en online) nog leuker en beter kunnen maken. Dit doen we onder andere door af en toe vragen te stellen aan de volgers van SpangaS op Instagram. De ene keer vragen we kinderen (anoniem) een vragenlijst in te vullen, een andere keer stellen we ze een vraag in een post via Instagram. We gebruiken de input, mening en feedback van de kinderen alleen om van te leren én als inspiratie bij de ontwikkeling van ons volgend seizoen.

Mocht u vragen hierover hebben, dan kunt u mailen dan spangas@kro-ncrv.nl

Wat is SpangaS en voor wie is het geschikt?

SpangaS is een crossmediale serie van de KRO-NCRV voor kinderen van 9 t/m 13 jaar (met uitloop naar jonger en ouder) die dagelijks wordt uitgezonden op NPO Zapp. In de serie staan tien leerlingen van het Spangalis College centraal. Zij maken werkelijk alles mee wat je op een middelbare school kunt meemaken. Verliefdheid, sportdagen, blijven zitten, pesten, etc. Ieder personage in de serie heeft een sterke persoonlijkheid, waarmee kinderen (kijkers) zich wellicht kunnen identificeren.

Wat is er te doen op SpangaS.nl?
Actief (niet ingelogd)
Kinderen kunnen op SpangaS.nl de profielen van de tien SpangaS leerlingen bekijken, testjes maken en reageren op polls. Ook kunnen zij filmpjes en uitzendingen terugkijken, nieuwtjes lezen over SpangaS en meelezen op het forum (Klets Mee). Als het kind wil meepraten in het forum dan moet hij/zij een profiel aanmaken.

Interactief (ingelogd)
SpangaS.nl is een interactieve site. Kinderen kunnen met toestemming van hun ouders een eigen profiel aanmaken. Bij het aanmaken moeten zij het e-mailadres van zijn/haar ouders/verzorgers opgeven, zodat zij een mail ontvangen met daarin de bevestiging van het profiel. Bovendien moet het kind bij het aanmaken aangeven dat hij/zij toestemming heeft gevraagd aan de ouder/verzorger. Met het profiel op SpangaS.nl kunnen kinderen hun eigen profiel beheren (eigen content plaatsen in het profiel in de vorm van tekst en foto), berichtjes sturen naar de SpangaS leerlingen en reageren op het forum. Goed om te weten: de profielen van de personages uit SpangaS worden redactioneel gevuld door de SpangaS webredactie van de KRO-NCRV. Verder kunnen zij meedoen aan prijsvragen, elkaars contact worden in hun telefoon en reageren op video’s.

Wij adviseren voor het aanmaken van een eigen online profiel een minimum leeftijd van 9 jaar. U en uw kind hebben te allen tijde het recht op toegang tot en rectificatie en verwijdering van een aangemaakte agenda en van alle overige in het kader van de registratie van uw kind aan de NCRV verstrekte gegevens. Daarvoor kunt u contact met ons opnemen via spangas@ncrv.nl.

Veilige webomgeving/moderatie
De KRO-NCRV wil de kinderen op SpangaS.nl een veilige internetomgeving bieden. Alle redactionele inhoud is daarom specifiek afgestemd op kinderen in de leeftijd van 6-14 jaar. De KRO-NCRV wil kinderen met deze site een interactief platform bieden waar open en veilig met elkaar gediscussieerd kan worden. Alle content (tekst, video’s en foto’s) op SpangaS.nl worden gelezen en beoordeeld (gemodereerd) door de webredactie. Reacties, video’s of foto’s die niet door de beugel kunnen, worden verwijderd en de verantwoordelijke wordt aangesproken op zijn gedrag. Mocht het gedrag niet veranderen dan wordt de gebruiker (tijdelijk) geblokkeerd. Bij ernstige overtreding van de regels kan het voorkomen dat een profiel wordt verwijderd. Dit zal uiteraard alleen gebeuren als er reden toe is.

Verder is er een nieuwe functionaliteit toegevoegd aan de site: de ‘Vind ik niet oke’-knop. Door middel van deze knop kunnen kinderen op het forum aangeven dat ze een bericht niet oke vinden. Ze kunnen de knop bijvoorbeeld gebruiken als er gepest, gediscrimineerd of gescholden wordt. De SpangaS webredactie krijgt hier vervolgens melding van en kan direct maatregelen treffen.

Hoe leer ik mijn kind voorzichtig te zijn?
Naast dat wij een veilige internetomgeving willen bieden, is het natuurlijk ook belangrijk dat uw kind, net als in het dagelijks leven, zelf ook voorzichtig is. De regel 'geen snoepjes van vreemden aannemen' geldt ook op internet. Het is en blijft lastig te controleren of iedereen echt is wie hij/zij zegt te zijn. Leer uw kind daarom voorzichtig te zijn in het contact met anderen. Zeg uw kind niet zomaar persoonlijke gegevens, zoals een wachtwoord, email- MSN of echt adres en telefoonnummer weg te geven. Mocht uw kind dit onverhoopt toch plaatsen op de website, dan verwijderen wij deze gegevens. Leer uw kind verder niet zomaar af te spreken met iemand via internet. Deze informatie staat eveneens op de helppagina op SpangaS.nl.

Welke gegevens vragen wij en wat gebeurt ermee?
Wij maken gebruik van een verplichte login/registratie om controle te houden op de geplaatste content (om te voorkomen dat er gescholden of gepest wordt en seksueel getinte of gewelddadige foto’s of video’s geplaatst worden) en om de toegang tot persoonlijke profielpagina’s af te schermen van gebruikers van de site zonder log in. Wij adviseren voor het aanmaken van een eigen online agenda (login) een minimum leeftijd van 9 jaar.

Wanneer uw kind een account aanmaakt via de aanmeldpagina op SpangaS.nl wordt hem/ haar gevraagd verschillende gegevens in te voeren. Niet al deze gegevens worden op de site gepubliceerd. Op het profiel van uw kind is de agendanaam, eigen naam, avatarfoto, leeftijd, klas en de naam van de school zichtbaar. Ook kunnen kinderen met een profiel (geregistreerde gebruikers) zoeken naar profielen van vrienden op naam. Dit kan alleen op de SpangaS site zelf en alleen als een kind zelf ingelogd is, dus een eigen profiel heeft. Het woon- en e-mailadres en telefoonnummer waar we naar vragen, worden niet gepubliceerd. Deze gegevens worden alleen door de redactie gebruikt wanneer een kind een prijsvraag heeft gewonnen. Bij gewonnen prijsvragen wordt alleen de agendanaam of eigen voornaam en plaatsnaam vermeld op de site. Deze gegevens worden niet aan derden verstrekt en zullen niet voor een ander doel ingezet worden. De gegevens zijn niet op te zoeken op de website.

Beveiliging
Wij hebben technische maatregelen genomen om de gegevens van uw kind te beschermen, waaronder een automatische blokkade van de profielen voor zoekmachines en beperkte toegang tot die gegevens voor gebruikers van de website.

Publicatietermijn gegevens
Als uitgangspunt geldt dat een profiel online blijft zolang uw kind actief is en hij/zij het profiel niet heeft verwijderd en hij/zij niet door ons is geblokkeerd of verwijderd. Als een kind gedurende een ononderbroken periode van 6 (zes) maanden niet meer actief is geweest, zal zijn/haar profiel om privacy redenen verwijderd worden.

Voor meer informatie: zie algemene voorwaarden en de privacyverklaring.

Overzicht gewonnen prijzen
2008: Televizier Gouden Stuiver
2009: Gouden Apenstaart; prijs voor beste kindersite
2009: Beeld en Geluid Award in de categorie Multimedia
2009: Cinekid Nieuwe Media Award 2009
2010: Cinekid Kinderkast publieksprijs fictie
2011: Mediasmarties Award, categorie 'steeds weer anders'
2015: Bob Angelo Penning van het COC

Overzicht nominaties
2009: Nominatie 'Rose D'or': SpangaS
2010: Nominatie Beste Film 'Film1 Rembrandt Awards': SpangaS op Survival

Heeft u vragen, op- of aanmerkingen, neem dan gerust contact op met de redactie: spangas@kro-ncrv.nl